Urząd Miejski w Rogoźnie

„Na wigilijnym stole” – konkurs kulinarny i wyniki

Ocena 0/5

Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 10.12.2023 r.

 

Najlepsze przysmaki wigilijne i wina z wielkopolskich winnic – znamy wyniki regionalnego konkursu kulinarnego

 

 

Kapituła konkursowa podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Szreniawie tradycyjnie już degustowała zgłoszone w konkursie  wigilijne zupy, przekąski oraz pierniki i pierniczki. W konkursie „Na wigilijnym stole 2023” po raz pierwszy grupa ekspertów sprawdzała też, które wina z Wielkopolskich winnic są idealnym prezentem pod choinkę.

Na wysokości zadania stanęła też dziecięca kapituła, która musiała wybrać najlepsze pierniczki, których w konkursie było aż 15 rodzajów!

 

Kapituła konkursowa, których członkiniami były m.in. dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka oraz Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki „Tradycje kulinarne Polski, oceniła 7 zgłoszonych zup, głównie postne barszcze i treściwe zupy grzybowe, a także 21 przekąsek, m.in. wyśmienite sałatki śledziowe, wędzone pstrągi, paszteciki, krokiety, pierogi, kapustę z grzybami oraz makiełki. Autorzy zgłoszonych dań – członkinie kół gospodyń wiejskich, uczniowie szkół branżowych, lokalni producenci spożywczy oraz punkty gastronomiczne, w tym roku postanowili inaczej „ugryźć” temat pierniczków: oprócz klasycznych, lukrowanych ciastek pojawiły się m.in. bezy z kremem piernikowym czy niezwykłej urody tort. To znak, że tradycje kulinarne są inspiracją do tworzenia nowych odsłon popularnych staropolskich przysmaków – podsumowuje Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, powiatowej instytucji kultury, która jest nie tylko organizatorem konkursu, ale także sponsorem nagród finansowych, które otrzymali laureaci Grand Prix.

 

Ocenie poddanych zostało 43 potraw. Kapituła smaku oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki, po degustacji postanowiła przyznać:

 

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego ”Na wigilijnym stole 2023” otrzymali:

           KGW w Konarzewie "Kobiety Sukcesu" za pierniki babci Ani, za symbol Torunia, za grzybki z Konarzewa, za czerwonego Króla, za sernik Jowity, za galaretkę z dorsza oraz za prażoki.

           Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa za barszcz firmowy oraz za kapustę postną.

 

Nagrody i wyróżnienia w kategorii pierniki otrzymali:

Grand Prix: Weronika Kosmowska, uczennica Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za Wigilijną bezę Pavlova.

I miejsce: Anna Kruszyk uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Rarytas piernikowy.

 

II miejsce: Mateusz Klorek uczeń Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Piernikowe szaleństwo (tort piernik z niespodzianką).

III miejsce: Uczniowie Cechowej Szkoły Rzemieślniczej w Gnieźnie uczący się w zawodzie cukiernika za Krajankę piernikową

Wyróżnienia otrzymali:

  • Anna Wawrzyniak - uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Pierniczki z witrażem
  • Kinga Kraszewska - uczennica Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Tradycyjne pierniki Katarzynki
  • Karina Klimas - uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Piernikowca.

 

W kategorii zupy wigilijne:

Grand Prix:  KGW w Konarzewie (gm. Dopiewo, pow. poznański) "Kobiety Sukcesu" za Zupę Grzybki z Konarzewa

I miejsce: Olga Mróz - uczennica Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za zupę grzybową

II miejsce: Michał Kasprzyk - uczeń z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Kremowy rybny przysmak świąteczny

III miejsce: KGW w Ruchocinku (gm. Witkowo, pow. gnieźnieński) za Zupę grzybową

Wyróżnienia otrzymali:

  • Dr Maryniak Wiejski Stół ze Skórzewa (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Barszcz firmowy
  • KGW w Konarzewie "Kobiety Sukcesu" za zupę Czerwony Król.

 

W kategorii przekąski wigilijne:

 

Grand Prix: Anna Derwich, uczennica z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Śledzie z leśną nutą

I miejsce: Bar Grochówka Psarskie za Pstrąga wędzonego (Psarskie, gm. Śrem pow. śremski)

II miejsce: Marcelina Sobczak - uczennica Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance (pow. czarnkowsko-trzcianecki) za potrawę „Śledź złapany w zieloną sieć”

III miejsce: Dr Maryniak Wiejski Stół za Kapustę postną

Wyróżnienia otrzymali:

  • Olga Mróz z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za Śledzie w musztardzie francuskiej
  • Elżbieta Gabrysiak z KGW w Wysogotowie „Babki że Hej” za Makiełki (Wysogotowo, gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański)
  • Marcel Kałandziak - uczeń z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Wigilijne krokiety z mchem.

 

Kapituła dokonała też oceny zgłoszeń wśród szkół gastronomicznych. W tej specjalnej kategorii 

przyznane zostały następujące nagrody i wyróżnienia:

I miejsce: Weronika Kosmowska - uczennica z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za Wigilijną bezę Pavlova

II miejsce: Anna Kruszyk - uczennica z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Rarytas piernikowy

III miejsce: Marcelina Sobczak - uczennica Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za potrawę „Śledź złapany w zieloną sieć”

Wyróżnienie otrzymali Uczniowie Cechowej Szkoły Rzemieślniczej w Gnieźnie uczący się w zawodzie cukiernika za Krajankę piernikową.

 

Ponadto wyjątkowa, dziecięca kapituła przyznała swoje nagrody za zgłoszone pierniczki:

Złote piernikowe serduszko otrzymało KGW w Konarzewie "Kobiety Sukcesu" za symbol Torunia

Srebrne  piernikowe serduszko otrzymało KGW w Wysogotowie „Babki że Hej” za pierniki

Brązowe piernikowe serduszko otrzymała Anna Wawrzyniak - uczennica z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Pierniczki z witrażem.

 

W kategorii „Wielkopolskie wina pod choinkę” ocenie poddanych zostało 27 rodzajów win. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać

wyróżnienia i nagrody:

Grand Prix: Winnica Powiercie za Ryseling (Powiercie, gm. Koło, pow. kolski)

I miejsce: Winnica Edison za Riesling 2021 (Baranowo, gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański)

II miejsce:  Winnica Zielona za Późny zbiór - wino białe słodkie (Sieraków, pow. międzychodzki).

III miejsce: Winnica Lipka Wielka za Wino czerwone wytrawne, kupaż szczepów Marchael Foche i Regent (Lipka Wielka, gm. Lwówek, pow. nowotomyski).

                                                                                                   

Wyróżnienia:

 

Konkurs tradycyjnie (po raz trzeci) już odbył się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, ważnego wydarzenia na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także promuje zwyczaje związane z przygotowaniami i celebrowaniem Bożego Narodzenia. Na Jarmarku można było skorzystać również z oferty członków wspomnianego szlaku, m.in. Browaru Szreniawa czy Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa.

 

Konkurs odbył się przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu oraz kwartalnika Trybuszon. Honorowy Patronat na konkursem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki


Pierniki, zupy i przekąski wigilijne oraz wielkopolskie wina pod choinkę – w takich kategoriach do 7 grudnia włącznie zgłaszać można  świąteczne przysmaki w konkursie „Na wigilijnym stole 2023”. Mogą w nim uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, restauracje, cukiernie, piekarnie, gospodarstwa agroturystyczne, koncesjonowani producenci win, inne obiekty gastronomiczne oraz szkoły gastronomiczne z Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo w Wielkopolsce.

„Na wigilijnym stole” – konkurs kulinarny grafika

Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać go na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do czwartku, 7 grudnia włącznie. Z gotowym daniem lub wigilijną przekąską należy się udać w niedzielę, 10 grudnia w godz. 10.00-12.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie. Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres: Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie; ul. Dworcowa 5, 62-052 Szreniawa / Komorniki z dopiskiem: KONKURS „NA WIGILIJNYM STOLE”.

 

Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 rodzaje potraw/dań/napojów. Punkty przyznawać będzie kapituła ekspertów kulinarnych, a dodatkowo pierniki oceniać będzie kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego.

 

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na scenie w muzeum w godzinach popołudniowych oraz udostępnione na stronach i fanpage Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” i stronie Instytutu Skrzynki, organizatora wydarzenia i sponsora nagród finansowych: Grand Prix w każdej z czterech kategorii w wysokości 500 zł. Przyznane zostaną także pierwsze, drugie i trzecie miejsce w każdej z kategorii oraz tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023” wyróżnionym daniom, wypiekom i winom z powiatu poznańskiego. Na laureatów czekają też wejściówki na wybrane wydarzenie organizowane przez Muzeum w Szreniawie oraz upominki do Instytutu Skrzynki i Powiatu Poznańskiego.

 

Konkurs odbywa się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, ważnego punktu na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także promuje zwyczaje związane z przygotowaniami i celebrowaniem Bożego Narodzenia. Konkurs „Na wigilijnym stole 2023” wpisuje się w tę ideę: czas przygotowań do świąt to nie tylko strojenie choinki, ale również wspólne lepienie pierogów, czy wypiekanie i dekorowanie pierniczków. Zgodnie z tradycją, składniki wigilijnych potraw nie są przypadkowe: ryby symbolizują obfitość, a grzyby zdrowie, dlatego są tak popularnym elementem dań świątecznych, także zup.

 

Konkurs odbywa się przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu. Wydarzenia odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

 

Do pobrania:

Regulamin konkursu.pdf [512 KB]

Formularz zgłoszeniowy.docx [23 KB]

 

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Dodaj komentarz

Spodobała Ci się informacja? Zostaw nam swoją opinię
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!
Twoja ocena
Ocena (0/5)

Pozostałe
aktualności